Hoe voorkom je bevriezing van buitenkranen?

De winter behoort voor veel loodgieters tot een van de drukste periodes van het jaar. In de winter is de kans op een bevriezing van leidingen relatief groot. Als gevolg van deze bevriezing kunnen de leidingen knappen. Hoewel u dit in eerste instantie niet direct door zal hebben, resulteert dit in de lente in een lekkage. Het bevroren water zal smelten en langzaam uit de geknapte leidingen sijpelen. Daarbij is het, afhankelijk van de schade aan de leidingen, niet langer mogelijk om uw buitenkraan te gebruiken.

Om te voorkomen dat u zelf in zo’n situatie komt, kunt u er alles aan doen om zo’n leidingbevriezing te voorkomen. In dit artikel vertelt onze loodgieter meer over het voorkomen van de bevriezing van buitenkranen.

Ontstaan van een bevroren leiding

In de wintermaanden zult u de kranen buiten uw woning niet of nauwelijks gebruiken. Dit betekent dat het water in de leidingen een lange tijd stilstaat. Bij grondvorst kan het water bevriezen, omdat het niet blijft stromen. Als gevolg hiervan zal het water uitzetten, waarmee de druk op de leidingen groter wordt. Op den duur is deze druk zo groot, dat de leidingen hier niet meer tegen bestand zijn. De leidingen zullen knappen en een lekkage veroorzaken, zoals reeds beschreven werd.

Sluit uw buitenkranen af in de winter

Wanneer de winter aanbreekt, doet u er verstandig aan de buitenkraan af te sluiten. Dit kunt u relatief eenvoudig zelf doen, door de kraan in uw leidingnetwerk naar de buitenkranen dicht te draaien. Alleen het dichtdraaien van deze kraan is niet voldoende. Zorg er ook voor dat u de buitenkranen nog even door laat lopen. Op het moment dat er geen water meer uit de buitenkraan komt, weet u zeker dat de kans op een leidingbevriezing minimaal is.

Mocht u het lastig vinden om uw buitenkraan zelf af te sluiten, dan kunt u hier de hulp van onze loodgieter voor inschakelen. Ook voor andere onderhoudsklussen kunt u bij onze loodgieter terecht. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de cv-ketel voor de wintermaanden. U moet er immers niet aan denken, dat u op een koude winterdag zonder cv-ketel komt te zitten.

Loodgieter nodig?

  • 24/7 bereikbaar
  • Snel en vakkundige dienstverlening
  • Lekkages en rioleringsproblemen
  • Ook voor cv-ketel werkzaamheden

Bekijk de tips van de dakdekker

Energiebesparingstips voor de verwarming

Energiebesparingstips voor de verwarming

Tegenwoordig is het ontzettend belangrijk om energie te besparen. Dit kunt u op allerlei verschillende manieren doen. Zo is de verwarming een belangrijke manier om te besparen. Hoe meer warmte er verloren gaat, hoe meer de verwarming zal verbruiken. Daarom is het...

Tips bij het aanschaffen van nieuw sanitair

Tips bij het aanschaffen van nieuw sanitair

Het aanschaffen van nieuw sanitair kan voor u door verschillende oorzaken van belang zijn! Wellicht bent u net in uw nieuwe huis ingetrokken en wilt u de badkamer zo inrichten zoals u wilt. Of is er door een lekkage schade in uw badkamer ontstaan, waarna u heeft...

Een bevroren leiding ontdooien doet u zo

Een bevroren leiding ontdooien doet u zo

Bevroren leidingen komen vaker voor dan de meeste mensen denken. De temperatuur hoeft namelijk echt niet ver onder de nul te komen om het water in een leiding te bevriezen. Als u uw waterleidingen niet tegen vorst beschermd dan kan het zomaar voorkomen dat u op een...

Call Now Button